11 обуки од областа на дизајнот и уметностите во „Скала“
11 oбуки од областа на дизајнот, уметноститa и технологиите“ интервју со Бранко Кордовски, Специјалист за дигитален маркетинг и Ана Голејшка Џикова, Раководителка за односи со јавност во Скала | Скала - Џолев и уметностите

11 ОБУКИ ОД ОБЛАСТА НА ДИЗАЈНОТ И УМЕТНОСТИТЕ ВО „СКАЛА – ЏОЛЕВ И УМЕТНОСТИТЕ“

1721 Comments off Инфо, СтудентиСе враќаме на часови, драги луѓе!
Март нека донесе отворени можности за сите што сакаат да почнат со нешто ново!

ОДБЕРИ ОМИЛЕНА ВЕШТИНА И НАСОЧИ СЕ КОН ОНА ШТО ТИ Е СТРАСТ

Пролет е време за будење. За нови можности, за свежи идеи и за правење нешта за самите себеси. Сакате да развиете нова вештина? Ви се прави нешто убаво како хоби? Сакате да се ослободите, релаксирате, а да креативно да се изразувате? Има начин како и каде.

За дваесет и третата сезона на Школата за дизајн и уметност – Скала, студентите можат да одберат понуда од единаесет обуки и курсеви во разни области на дизајнот, технологиите и уметностите.

„По долгата и здодевна зима, редно време е да блесне пролетната свежина и со елан и да се „фрлиме“ во поле од идеи и вештини.

За деценија работа на нашите академии и обуки, многу луѓе си го пронајдоа своето омилено хоби или започнаа со својата кариера во креативните индустрии, а многу од нив стекнаа и нови приватни или бизнис пријателства. Ние сме подготвени за твоите потреби и желби, а дали ти си подготвен за оваа пролет?“. – изјави Ана Голејшка Џикова, Раководителка за односи со јавност во Скала.


Сите програми имаат 20% попуст за упис до 20 февруари!

„Покрај можноста за ран упис до 20-ти февруари, и заштеда од 20%, нудиме и можност за плаќање на 4 или 6 месечни рати без камата. Додека за сите средношколци коишто ќе запишат обука или курс оваа пролет, им доделуваме кредит од 400 евра на нивната алумни сметка, за упис на една од нашите едногодишни Академии за дизајн. Драги креативци, време е за будење, започнува нова пролет!“. – изјави Бранко Кордовски, Специјалист за дигитален маркетинг во Скала. [погледни курсеви]КУРС: ФОТОГРАФИЈА

Kурс: Фотографија | SKALA - Џолев и уметностите
Обучени над 1.000 фотографи изминатите 10 години!

МЕНТОРИ: Драги Неделчевски и Aнтонио Станков

ПРОГРАМА:
• Основи на фотографија;
• Ликовни елементи и принципи;
• Пејзаж-фотографија;
• Документарна фотографија + фотовест;
• Портрет-фотографија [ент. екс. студио];
• Постпродукција на фотографија;
• ИЗЛОЖБА!

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 11 термини • 33 часа
ПОЧЕТОК: 18 март
ТЕРМИН: Сабота, 12:00ч. – 14:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂
ПОВЕЌЕ ЗА ПРОГРАМАТА И МЕНТОРИТЕ: тука 🙂КУРС: ТЕХНИКИ НА КРОЕЊЕ И ШИЕЊЕ

Курс: Техники на кроење и шиење | SKALA - Џолев и уметностите
Комплетно опремено модно атеље!

МЕНТОР: Катерина Тошева

ПРОГРАМА:
• Алатки и нивно користење;
• Техники на моделирање;
• Изработка на основен терк;
• Модификација на вшитоци;
• Изработка на облека;
• Проба на кукла и жив модел;
• Анализа и корекции.

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 8 седмици • 8 термини • 24 часа
ПОЧЕТОК: 18 март
ТЕРМИН: Сабота, 12:00ч. – 14:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂
ПОВЕЌЕ ЗА ПРОГРАМАТА И МЕНТОРИТЕ: тука 🙂КУРС : ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ

Курс: Цртање и сликање | SKALA - Џолев и уметностите
За сите генерации кои сакаат рекреативно да се занимаваат со ликовната уметност! ++ Сите материјали се вклучени во цената.

МЕНТОР: Доротеј Нешовски и Маргарита Симовска

ТЕМИ:
• Геометрија;
• Мртва природа;
• Пејзаж и перспектива;
• Архитектура;
• Анатомија и портрет;
• Апстракција.

ТЕХНИКИ:
• Молив, јаглен, туш;
• Акварел, акрил.
• ИЗЛОЖБА! 🙂

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 8 седмици • 8 термини • 24 часа
ПОЧЕТОК: 19 март
ТЕРМИН: Недела, 12:00ч. – 14:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂
ПОВЕЌЕ ЗА ПРОГРАМАТА И МЕНТОРИТЕ: тука 🙂КУРС: ФИЛМ И ФИЛМСКИ АКТЕР

Курс: Филмски актер | SKALA - Џолев и уметностите
Вкупно 10 кратки филмски етиди со премиера на големото филмско платно во Кинотека на Македонија.

МЕНТОР: Теа Беговска

ПРОГРАМА:
•  термин 1. Лик и личност;
•  термин 2. Имагинација;
•  термин 3. Емоција;
• термин 4. Актерска игра пред камера 1;
•  термин 5. Актерска игра пред камера 2;
•  термин 6. Сценарио (+ Кастинг);
•  термин 7. Мизансцен и континуитет;
•  термин 8. Актерска импровизација;
•  термин 9. Актерска игра пред камера 3;
•  термин 10. Актерска игра пред камера 4;

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 10 седмици • 10 термини • 30 часа
ПОЧЕТОК: 19 март
ТЕРМИН: Недела, 12:00ч. – 14:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂
ПОВЕЌЕ ЗА ПРОГРАМАТА И МЕНТОРИТЕ: тука 🙂КУРС: ADOBE ILLUSTRATOR / ГРАФИЧКИ ДИЗАЈН

Курс: Adobe Photoshop: Постпродукција и монтажа на фотографија | SKALA - Џолев и уметностите
Задолжителна програма за секој креативец!

МЕНТОР: Андреј Павлов

ПРОГРАМА:
• Алатки и работен простор;
• Основи на векторска графика;
• Алатки и работен простор;
• Основи на векторска графика;
• Методологија на креирање;
• Ликовни елементи и принципи за креирање на векторска графика;
• Креирање на илустрации со алатки за цртање;
• Користење на боја, градиенти, патерни;
• Текст и типографија;
• Слоеви во векторска графика;
• Креирање и користење на четки;
• Примена на векторска графика во дизајн.

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 8 термини • 24 часа
ПОЧЕТОК: 18 март
ТЕРМИН: Сабота, 17:00ч. – 19:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂
ПОВЕЌЕ ЗА ПРОГРАМАТА И МЕНТОРИТЕ: тука 🙂КУРС: ADOBE PREMIERE: ВИДЕО МОНТАЖА

Курс: Adobe Premiere: Видео монтажа | SKALA - Џолев и уметностите
Програма за секој, од јутјубер до филмаџија!

МЕНТОР: Сандра Ѓорѓиева

ПРОГРАМА:
• Алатки за користење во ADOBE Premiere;
• Технички и креативни процеси при работа на повеќе аудио-визуелни форми;
• Oбработка на слика и звук;
• Пакување на финален продукт за веб, тв и кино.

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 10 термини • 30 часа
ПОЧЕТОК: 01 ноември
ТЕРМИН: Недела, 15:30ч. – 18:00ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂
ПОВЕЌЕ ЗА ПРОГРАМАТА И МЕНТОРИТЕ: тука 🙂КУРС: ADOBE PHOTOSHOP: ПОСТПРОДУКЦИЈА И МОНТАЖА НА ФОТОГРАФИЈА

Курс: Adobe Photoshop: Постпродукција и монтажа на фотографија | SKALA - Џолев и уметностите
Задолжителна програма за секој фотограф!

МЕНТОР: Aнтонио Станков

ПРОГРАМА / ADOBE Photoshop:
• Основи на постпродукција, вовед во естетика;
• Простор и композиција, фотографски принципи и елементи;
• Боја, теорија на боја и филозофија на убавото;
• Светло и контраст;
• Текстура и текстурирање, епохи и естетски карактеристики;
• Ретуширање;
• Вовед во монтажа;
• Методологија и развој на монтажа на фотографија;

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 8 седмици • 10 термини • 30 часа
ПОЧЕТОК: 18 март
ТЕРМИН: Сабота, 16:00ч. – 18:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂
ПОВЕЌЕ ЗА ПРОГРАМАТА И МЕНТОРИТЕ: тука 🙂КУРС : ADOBE AFTER EFFECTS: МОУШН ДИЗАЈН И АНИМАЦИЈА

Курс: Adobe After Effects: Mоушн дизајн и анимација | SKALA - Џолев и уметностите
Затоа што дизајнот станува „моушн“!

МЕНТОР: Петар Џон

ПРОГРАМА:
• Алатки и работен простор;
• Основни принципи на анимација и подготовка на работните фајлови;
• 2Д-анимирање на векторски форми и типографија;
• 2Д-анимирање на векторски форми и типографија II;
• 3Д-анимација, камера и светло;
• 3Д-анимација, камера и светло II;
• Трекинг и стабилизација на снимки;
• Композиција и постпродукција;
• Композиција и постпродукција II;

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 10 седмици • 10 термини • 30 часа
ПОЧЕТОК: 19 март
ТЕРМИН: Недела, 17:00ч. – 19:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂
ПОВЕЌЕ ЗА ПРОГРАМАТА И МЕНТОРИТЕ: тука 🙂

КУРС: АDOBE XD UX/UI ДИЗАЈН

Kурс: Adobe XD: UX/UI дизајн | SKALA - Џолев и уметностите

МЕНТОР: Дејан Милосавлески

ПРОГРАМА:
• Introduction UI/UI
• Wireframing
• Adobe XD
• Designing
• Prototyping
• Mobile Application
• Web Application
• Do’s & Dont’s and What are the experts doing
• Summary, Self-improvement, and learning

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 9 седмици • 9 термини • 27 часа
ПОЧЕТОК: 18 март
ТЕРМИН: Сабота, 17:00ч. – 19:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂

ПОВЕЌЕ ЗА ПРОГРАМАТА И МЕНТОРИТЕ: тука 🙂КУРС: HTML/CSS & JS

Kурс: HTML/CSS & JS | SKALA - Џолев и уметностите

МЕНТОР: Игор Георгиоски

ПРОГРАМА:
• Introduction to Visual Studio Code
• Introduction to HTML
• Introduction to CSS
• Advanced usage of HTML/CSS & Responsive design
• Introduction to CSS animations
• Bootstrap
• CSS Grid basics
• Converting designs into HTML/CSS code
• Introduction to Javascript/Typescript
• Frontend development frameworks

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 30 седмици • 30 термини • 90 часа
ПОЧЕТОК: 6 март
ТЕРМИН: 2-3 пати неделно од 17:30 до 19:00

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂
ПОВЕЌЕ ЗА ПРОГРАМАТА И МЕНТОРИТЕ: тука 🙂КУРС: WORDPRESS DEVELOPMENT

Kурс: WordPress Development | SKALA - Џолев и уметностите


МЕНТОР: Георгиј Голабоски

ПРОГРАМА:
• Introductions and history of Content Management Systems, WordPress, WooCommerce and how the Web works
• WordPress Basics & best practices
• WordPress as a CMS
• Theme Development | Site Development
• Custom theme development practices
• Migrating your site to the World Wide Web, maintaining & optimizing a WordPress site

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 12 седмици • 60 часа
ПОЧЕТОК: 17 април
ТЕРМИН: 1/2 неделно од 17:30 до 19:00

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂
ПОВЕЌЕ ЗА ПРОГРАМАТА И МЕНТОРИТЕ: тука 🙂_______

+ + Провери ги нашите едногодишни Академии за дизајн.


_______

Ве очекуваме! 🌸


СКАЛА – ЏОЛЕВ И УМЕТНОСТИТЕ
10 години Школа за дизајн, уметност и технологија
076 266 740