Be Free. Be a Freelancer | SKALA - Џолев и уметностите

BE FREE. BE A FREELANCER

By: ГОРЈАН Date: Дек 29, 2021
Be Free. Be a Freelancer е специјално дизајнирана обука во соработка со IMPACT Foundation како дел од проектот #RECONOMY, којашто е наменета за сите лица чија дејност користи дигитални технологии или можности за работа од далечина [графички дизјанери, визуелни артисти, веб дизјанери, веб програмери, видео аниматори и монтажери, илустратори, продукт дизајнери, product owners, дигитални маркетери, content creators, преведувачи и сл.] и коишто сакаат да дознаат повеќе за FREELANCING-от како еден од најактуелните глобални феномени во начинот на работа и можности за заработка, но и најважно да започнат да работат како FREELANCER-и.
0 student
Free
783 Comments off

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 5 термини настава + 5 термини менторски сесии  • 20 часа

Еден термин се состои од:

• 2 часа x 45 минути практично предавање.

 

* * *

ПРОГРАМА:

 

1. ВОВЕД ВО FREELANCING

• Што е Freelancing?
• Како треба да размислува еден Freelancer?
• Кои работни места се погодни за Freelansing?
• Кој се може да биде Freelancer?
• Видови на Freelancing
• Кога е најсоодветно да се започне со Freelancing?
• Зошто е добро да си Freelancer? (позитивни vs. негативни страни)
• Како до успешен Freelancer?
• Кои работи треба да ги познавам пред да запознам да работам како Freelancer?
• Како да поставам реални цели и очекувања?

2. НАОЃАЊЕ НА РАБОТА КАКО FREELANCER

• Запознавање со платформите за freelance работа и како тие функционираат
• Кои се најчесто користени платформи? (Посебен осврт на Upwork, Fiverr и Toptal)
• Кои се предности и слабости на платформите?
• Како треба да изгледа твојот профил?
• Важноста на твоето досегашно портфолио
• Креирање на ценовна стратегија (по час или проект)
• Дефинирање на конкурентна предност (USP) како начин за наоѓање на „совршените“ клиенти за мене
• Како да започнам со барање на клиенти?
• Како да подготвам совршен „pitch“?
• Кои се најчестите поставувани прашања од клиентите?
• Како да се подготвам за интервју пред клиент?

 

3. МЕНАЏМЕНТ СО КЛИЕНТИ 

• Кои се најчесто користени алатки за комуникација?
• Како да ја организирам комуникацијата со клиентот?
• На кои работи треба да се внимава при комуникација со клинетот?
• Кои очекувања треба да ги имаме од клиентите? (позитивни vs. негативни аспекти)
• Како до задоволен клиент? (личен перформанс)
• Како да се користат клиентите за отварање на нови соработки? (testimonials, препораки..)
• Што ако надминам повеќе часови на работа од предвиденото? – комуникација во осетливи ситуации
• Краткорочни и долгорочни соработки (предности vs слабости)
• Креирање извештаи

 

4. НАПЛАТА И ДОГОВОРИ

• Дали и како се склучуваат договори?
• Начини на исплата?
• Отварање на сметки
• Комуникација со банкарски институции
• Кои типови на даноци треба да ги очекувам/постојат?
• Дали сум пријавен? Како да пријавам проидонеси? (здравствено, пензиско..)
• Законски слабости
• Очекувања во иднина

 


* * *

• На сите учесници ќе бидат доделени сертификати за постигнатиот труд.

 

ONLINE НАСТАВА

 

ЦЕНА 125€ со можност плаќање на 4 рати без камата преку *IUTE Pay 0 и 10% попуст за уплата на целиот износ. *IUTE Pay 0 е наменски кредит за кој може да аплицирате без трошоци и без каматни стапки. Повеќе инфо на: 076 266 740


ДОКОЛКУ ОДБЕРЕТЕ НЕКОЈА ОД НАШИТЕ КРЕАТИВНИ КУРСЕВИ, ОВАА ПРОГРАМА МОЖЕ ДА ЈА ДОБИЕТЕ ПО СПЕЦИЈАЛНА ЦЕНА ОД 50€ [ЗАШТЕДА 75€]

 


* * *

#RECONOMY е регионална инклузивна и зелена програма за економски развој на Шведската агенција за меѓународна развојна соработка (Sida), имплементирана од HELVETAS Swiss Intercooperation во партнерство со Импакт Фондација и други организации вo земјите од Источното партнерство и Западен Балкан.

 

 

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 5 термини настава + 5 термини менторски сесии  • 20 часа
ПОЧЕТОК: 10 Март
ТЕРМИНИ: петок (18:00 – 19:30) и сабота (12:00 – 13:30)

ONLINE НАСТАВА

 

РОК НА ПРИЈАВУВАЊЕ: 8 Март

 

ЦЕНА: 125€ со можност плаќање на 4 рати без камата преку *IUTE Pay 0 и 10% попуст за уплата на целиот износ. *IUTE Pay 0 е наменски кредит за кој може да аплицирате без трошоци и без каматни стапки. Повеќе инфо на: 076 266 740


ДОКОЛКУ ОДБЕРЕТЕ НЕКОЈА ОД НАШИТЕ КРЕАТИВНИ КУРСЕВИ, ОВАА ПРОГРАМА МОЖЕ ДА ЈА ДОБИЕТЕ ПО СПЕЦИЈАЛНА ЦЕНА ОД 50€ [ЗАШТЕДА 75€]

 

НАЧИН НА УПЛАТА

УПЛАТА ДО СКАЛА МАГАЗИН ДООЕЛ СКОПЈЕ
БАНКА НЛБ Банка
ЖИРО СМЕТКА 210-0742996701-34
ЦЕЛ НА ДОЗНАКА Курс за фриленсинг