ЛЕТНА ПРОГРАМА: ФОТОГРАФИЈА

By: dragi Date: Мај 31, 2020

Курсот по фотографија е под менторство на фотографот Драги Неделчевски во соработкa со мултимедијалниот уметник Дејан Џолев и професионални фотографи, фоторепортери, режисери, сликари, драматурзи, актери, модни дизајнери, фотомодели…

Програмата ќе се одржи по 18-ти пат и досега се обучени повеќе од 500 фотографи!

На крајот од програмата, учесниците ќе ги изложат своите најдобри дела на групна изложба, каде ќе бидат доделени сертификати за постигнатиот труд.

0 student
€145.00
2452 Comments off
ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЈА • 3 ЧАСА

час 1. Теорија: Технички карактеристики на фотокамера и историја на фотографија.

ПЕЈСАЖ ФОТОГРАФИЈА • 6 ЧАСА

час 2. Теорија: Пејсаж;

• Ликовни елементи и принципи во фотографија;

час 3. Теренски вежби: Пејсаж.

ПОРТРЕТ ФОТОГРАФИЈА •  9 ЧАСА

час 4. Теорија и вежби; Портрет;

час 5. Портрет вежби во ентериер

• со 4 професионални фотомодели/ки, актери/ки;

час 6. Портрет вежби во екстериер

• со 4 професионални фотомодели/ки, актери/ки;

ФОТОНОВИНАРСТВО  • 6 ЧАСА

час 7. Теорија и вежби: Документарна фотографија;

час 8. Теренски вежби: Фоторепортажа;

ИЗЛОЖБА НА ФОТОГРАФИИ

Свечена изложбена фотографска поставка и журка!

 

* * *

 

Во текот на курсот учесниците креативно ќе ги искористат вредностите на фотографијата од технички, ликовен и драматуршки карактер преку:

 

ТЕХНИЧКИ КАРАКТЕРИСТИКИ
• Креативно служење со техничките можности: бленда, експозиција, исо, баланс, стилови, објективи, формати…
• Компјутерска обработка: ADOBE Photoshop.

 

ЕСТЕТСКИ КАРАКТЕРИСТИКИ
• Техничка разработка на светло: амбиентално (топло/ладно), студиско (блиц), екстериерно  (ден/ноќ)…
• Креативна поставка на композиција: форма, простор, перспектива, линија.Претставување на ликовни елементи и принципи: фокус, боја, контраст, текстура, ритам.

 

ДРАМАТУРШКИ КАРАКТЕРИСТИКИ
• Пристап кон фотографијата: методолшки развој на концептуална фотографија.
• Техника: пристап кон објект, комуникација, етика.

 

+ По завршување на секој час, учесниците добиваат текстуален и илустративен материјал од работната тематика.

 

ВРЕМЕТРАЕЊЕ  8 седмици • 8 термини • 40 часа
ПОЧЕТОК  11 јули
ТЕРМИН  Сабота, 12:00ч. – 14:30ч.

 

ЛОКАЦИЈА  Џолев и уметностите [ул. 50та Дивизија бр.22 – нас. Центар]

 

РОК НА ПРИЈАВУВАЊЕ  10 јули [бројот е ограничен: 15]

 

ЦЕНА  185€ [плаќање на 2 месечни рати]

ПОПУСТ  10% за уплата во готово на целиот износ.

НАЧИН НА УПЛАТА

УПЛАТА ДО СКАЛА МАГАЗИН ДООЕЛ Скопје
БАНКА НЛБ Банка
ЖИРО СМЕТКА 210-0742996701-34
ЦЕЛ НА ДОЗНАКА Курс: Фотографија

ВРЕМЕТРАЕЊЕ  8 седмици • 8 термини • 24 часа
ПОЧЕТОК  11 јули
ТЕРМИН  Сабота, 12:00ч. – 14:30ч.

 

ЛОКАЦИЈА  Џолев и уметностите [ул. 50та Дивизија бр.22 – нас. Центар]

 

РОК НА ПРИЈАВУВАЊЕ  10 јули [бројот е ограничен: 15]

 

ЦЕНА  185€ [плаќање на 2 месечни рати]

ПОПУСТ  10% за уплата во готово на целиот износ.

НАЧИН НА УПЛАТА

УПЛАТА ДО СКАЛА МАГАЗИН ДООЕЛ Скопје
БАНКА НЛБ Банка
ЖИРО СМЕТКА 210-0742996701-34
ЦЕЛ НА ДОЗНАКА Курс: Фотографија