Академија за UX/UI+ дизајн | SKALA

МЕНТОРИ

10

НЕДЕЛИ

40

БРОЈ ЧАСОВИ

320

+ПРАКСА

120

ПРЕДМЕТИ

СЕМЕСТАР I

Вовед во веб дизајн

 • 10 types of software development 
 • Frontend vs Backend 
 • Google Chrome Developer Tools 
 • Google Chrome Inspect Element & Responsive Design Tools

Mentor: Igor Georgioski, Senior web developer, designer and co-owner of QodiX and Linara Production.

Агилни методологии

 • Introduction to Agile Software Development 
 • Introduction to SCRUM 
 • Introduction to Attlasians/GitLab and other lifecycle tools 
 • Why are the UI and UX designs so important 
 • Presentation skills for designers

Mentor: Igor Georgioski, Senior web developer, designer and co-owner of QodiX and Linara Production.

Принципи во веб дизајн

 • Principles of web design 
 • Principles of mobile design

Mentor: Igor Georgioski, Senior web developer, designer and co-owner of QodiX and Linara Production.

UX дизајн / Adobe XD + Figma

 • Ментор: Стефан Стојановски

Типографија

Ментор: Влатко Ристов

СЕМЕСТАР II

UI дизајн / ADOBE XD + Figma

 • Ментор: Стефан Стојановски

HTML/CSS/JavaScript

 • Introduction to Visual Studio Code
 • Introduction to HTML
 • Introduction to CSS
 • Advanced usage of HTML/CSS & Responsive design
 • Introduction to CSS animations
 • Bootstrap
 • CSS Grid basics
 • Converting designs into HTML/CSS code
 • Introduction to Javascript/Typescript
 • Frontend development frameworks

Mentor: Igor Georgioski, Senior web developer, designer and co-owner of QodiX and Linara Production.

WordPress/Elemntor

 • Introductions and history of Content Management Systems, WordPress, WooCommerce and how the Web works
 • WordPress Basics & best practices
 • WordPress as a CMS
 • Theme Development | Site Development
 • Custom theme development practices
 • Migrating your site to the World Wide Web, maintaining & optimizing a WordPress site.

Mentor: Georgij Golaboski, Freelance web developer.

Search Engine Optimization (SEO)

 • What is SEO / UX and SEO / Core Web Vitals + Tools
 • Website architecture / On-Page HTML semantics / Good and bad examples 

Mentor: Mihail Angelov, SEO Manager at Think Huge LTD

Дизајн размислување

Empty section. Edit page to add content here.

Кариера + Интелектуална сопственост

Empty section. Edit page to add content here.

МЕНТОРИ

Игор Георгиоски
Senior web developer, designer and co-owner of QodiX and Linara Production.
Андреј Павлов
ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕР / ИЛУСТРАТОР ВИЗУЕЛЕН УМЕТНИК
СТЕФАН СТОЈАНОВСКИ
UX/UI DESIGNER
Дејан Џолев
ВИЗУЕЛЕН АРТИСТ / ФИЛМСКИ РЕЖИСЕР
Ко-основач на ИДТ Скопје
Михаил Ангелов
SEO Manager at Think Huge LTD
БЛАГОЈ ЃЕЛЕВСКИ
ВЕБ ДИЗАЈНЕР Косопственик на Тивиус

НАЈЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА:

КАКО ДА АПЛИЦИРАМ?

 • Брзо и едноставно, преку пополнување на нашата електронска апликација [тука]
 • Или можеш лично да нè посетиш. Остави ни ги твоите податоци и ќе те контактираме за да се договориме за термин [тука]

КОЛКУ ВРЕМЕ ТРАЕ И КАКО СЕ ОДВИВА НАСТАВАТА?

Фондот на часови и физичкото присуство се од особена важност за квалитетот на образованието. 

СЕКОЈ СТУДЕНТ МОЖЕ ДА ИЗБЕРЕ ДАЛИ ПРОГРАМАТА ЌЕ ЈА СЛЕДИ:

 • Со физичко присуство на цела настава (теоретски и практичен дел);
 • На комбиниран начин (теоретскиот дел ќе го следи онлајн, практичниот дел со физичко присуство).

ФОНД НА ЧАСОВИ: 

 • Можеби сте се запрашале зошто нашата Академија за графички дизајн е најскапата на локалниот пазар. Една од причините е токму поради најголемиот фонд на часови од вкупно 360 часа настава и 120 часа пракса. Наставата се одржува 4 пати неделно, со по 3 часа дневно, а трае 10 месеци. 

ДАЛИ Е ПОТРЕБНО ПРЕДЗНАЕЊЕ И ЗА КОГО Е НАМЕНЕТА АКАДЕМИЈАТА?

Никогаш не одбирај професија само според трендовите на пазарот. Вистинската среќа и успех доаѓаат кога ќе се посветиш на онаа професија којашто навистина ја сакаш. Кога ќе одлучиш за тоа, сакаме да знаеш дека ова е вистинската академија за тебе!

 • За лица (без искуство) кои сакаат да се преквалификуваат со цел да започнат кариера како UX/UI+ дизајнери;
 • За лица (со искуство) кои сакаат да ги усовршат своите знаења во областите на веб дизајнот, UI дизајн и методи; дизајн размислување.
 • За сите оние кои сакаат да се развиваат во креативна заедница со цел почеток на кариера во креативните и дизајн индустрии. 

ШТО ЌЕ НАУЧАМ НА АКАДЕМИЈАТА?

Академијата за графички дизајн е 10–месечна темелна програма којашто им овозможува на студентите да се стекнат со практични знаења и вештини преку нетрадиционални и флексибилни едукативни методи на настава во соработка со еминентни универзитетски професори и долгогодишни професионалци од креативните индустрии.

 • ВЕШТИНИ: Академијата ќе ти помогне да ги совладаш од технички и креативен аспект трите основни принципи на веб дизајнот:  вовед во веб дизајн, UX и UI дизајн како и методите на дизајн и frontend размислувањео, што е во суштина UX/UI + дизајнот.
 • АЛАТКИ:Оваа програма ќе те научи како да размислуваш креативно, преку различен тип на методологии и техники со цел да создаваш креативни визуелни решенија и UX/UI дизајни, користејќи ги најпознатите дигитални софтверски алатки како Adobe Photoshop, Illustrator и  XD; HTML/CSS.
 • ПРИМЕНА: Ќе научиш како да создадеш визуелен идентитет (брендинг) за веб-страници, ќе научиш да дизајнираш landing страници за најразлични потреби на пазарот, ќе креираш оптимално корисничко искуство.
 • Ќе ги совладаш сите дигитални алатки и методи на UX/UI + дизајнирање.
 • Ќе ги развиеш креативните концепти и дизајн размислувања;

ЗАКЛУЧОК: Оваа академија, едноставно ќе те подготви да се усовршиш и започнеш кариера како графички дизајнер.

КАКО СЕ СЛЕДИ ПРОГРЕСОТ НА СТУДЕНТИТЕ И КОИ СÈ ДРУГИ АКТИВНОСТИ СЕ ВКЛУЧЕНИ ЗА ВРЕМЕ НА СТУДИРАЊЕТО?

 • ОПРЕМА И УСЛОВИ: „Скала“ е единствената Школа којашто им овозможува на студентите постојана достапност до: технолошка лабораторија со таблети за цртање и 3Д–принтери, современо фото и видео студио со техничка опрема за работа,  цртачко и сликарско ателје и материјали за работа, комплетно опремено модно ателје;
 • ИСПИТНИ СЕСИИ: Академијата има развиено свој унифициран систем на вреднување. Проектните задачи се презентираат на испитните сесии коишто се одржуваат на крајот од првиот и крајот од вториот семестар пред менторите од програмата. Севкупниот прогрес и напредок на секој студент се класифицира во една завршна единица.
 • АНАЛИЗА: Дополнително, во рамките на еден семестар се организираат посебни часови за анализа на тековните активности и дополнителни менторски сесии во зависност од тоа како напредува групата и секој студент поединечно.
 • СКАЛА МАГАЗИН: Секој студент има можност за време на студирањето да биде дел од еден голем систем и структура во редакциските тимови и да стекне практично искуство во креативниот сектор на „Скала магазин“ – платформа за дизајн и визуелни уметности [погледни повеќе]
 • РАБОТА СО КЛИЕНТИ: Една од значајните предности на „Скала" е нејзината тесна врска со креативните индустрии. Во текот на студирањето, студентите имаат привилегија да работат на проекти креирани од страна на компании или да аплицираат на конкурси коишто се достапни само во рамките на академијата. За сите овие активности, студентите добиваат парична награда.

ШТО ПО ЗАВРШУВАЊЕ НА АКАДЕМИЈАТА?

 • ПОРТФОЛИО: Секој студент на крајот од академијата изработува портфолио каде што се опфатени највреднуваните дела и креативни решенија од предметите;
 • ПРАКСА + ВРАБОТУВАЊЕ: Секој студент го презентира своето портфолио на завршен настан пред избрани компании од креативните индустрии (маркетинг и адвертајзинг агенции, дизајнстудија, видео и фотопродукции…) со цел поврзување на студентите со индустријата и овозможување на дополнителна пракса и вработување;
 • ДИПЛОМА И УВЕРЕНИЕ: Секој студент добива диплома и уверение во коешто се опфатени сите предмети и финалната оцена согласно претставениот систем на вреднување, но никогаш не заборавај дека твојата потреба е знаење и искуство, сертификатите во креативните индустрии се хартии без практична вредност;
 • ЗАВРШНА ИЗЛОЖБА: Дипломите и уверенијата се доделуваат на завршна изложба каде што секој студент ги изложува своите изработени вежби и практични проекти од Академијата.

КОИ СЕ ОПЦИИТЕ ЗА ПЛАЌАЊЕ?

Твојата желба за студирање е наш приоритет, затоа сме подготвени да ги прилагодиме опциите за плаќање според твоите потреби. Имаме различни алтернативи на располагање за да ти го олесниме финансискиот план:

 • Заштеди: Месеците јуни и јули се дел од нашиот ран уписен рок, оваа понуда е за 400€ пониска во споредба со редовната цена;
 • Попуст за еднократно плаќање: Доколку одлучиш да го платиш целиот износ одеднаш, добиваш дополнителен попуст од 100€;
 • Флексибилни опции за рати: Можеш да го поделиш плаќањето до 20месечни рати, без дополнителни трошоци и камати;

Аплицирај за стипендија: Секоја година доделуваме стипендии за академските програми на кандидати со и без претходно искуство од дејноста за којашто аплицираат. Повикот е отворен, аплицирај веднаш [тука].

Сѐ уште размислуваш дали Академијата за UX/UI дизајн е правилниот избор за твоите професионални цели?

КАКО СЕ СЛЕДИ ПРОГРЕСОТ НА СТУДЕНТИТЕ?

Академијата има развиено свој унифициран систем на вреднување на секој студент чиј прогрес се вреднува во зависност од исполнетоста на проектните задачи по секој предмет, присустноста и активноста на часовите, квалитетот и проактивноста во изработка на вежбите и завршната презентација на практично изработените проекти за реални клиенти. Дополнително во секој семестар се организираат посебни часови за анализа на тековните активности. Севкупниот прогрес и напредок на секој студент се класифицира во една завршна оцена (нивоа: А, Б Ц или Д) којашто е наведена во УВЕРЕНИЕТО издадено на крајот на Академијата. 

ШТО ПО ЗАВРШУВАЊЕ НА АКАДЕМИЈАТА?

• Секој студент го поминува ПРОЦЕСОТ НА РЕГРУТАЦИЈА на кадри со HR-менаџер од ИТ -компанија;
• Се организира специјален НАСТАН со цел запознавање на студентите со ИТ-индустријата;
Секој студент добива ДИПЛОМА и УВЕРЕНИЕ во коишто се опфатени сите предмети и финалната оцена согласно претставениот систем на вреднување;

ВРЕМЕТРАЕЊЕ:
40 активни недели
320 часа [настава]
120 часа [пракса во компанија]

ПОЧЕТОК НА НАСТАВА: 14.10.2024
КРАЈ НА НАСТАВА: јули 2025
ПРАКСА: лето 2025
ИЗЛОЖБА: септември 2025

ОДРЖУВАЊЕ:
4 ДЕНА НЕДЕЛНО

ТЕРМИН: ПОЧЕТОК: 17:00ч.

ТИТУЛА:
ВЕБ ДИЗАЈНЕР

МОЖНОСТ ЗА КАРИЕРА:
UX/UI ДИЗАЈНЕР
WEB ДИЗАЈНЕР
WORDPRESS ДЕВЕЛОПЕР
ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕР
ФОТОГРАФ
FRONT-END ДЕВЕЛОПЕР
ПРЕТПРИЕМАЧ ВО КРЕАТИВНИ ИНДУСТРИИ

ПОВИК ЗА СТИПЕНДИИ:
AПЛИКАЦИЈА ЗА 100%, 50% и 30% СТИПЕНДИРАЊЕ

Секоја година доделуваме стипендии за академските програми на кандидати со и без претходно искуство од дејноста за којашто аплицираат. Повеќе информации за начините на аплицирање и системот на вреднување можете да прочитате во самата апликациска форма.
Повикот е отворен во текот на целата година, а евалуациите на кандидатите и доделувањето на стипендиите се организира во текот на јуни и септември.

ЦЕНА: 2.450 € | 320 ЧАСА | + 120 ЧАСА ПРАКСА

ЦЕНИ СО ПОПУСТ ЗА РАНИ УПИСИдо 15 мајпопустдо 15 јунипопустдо 15 сеп.попустдо 15 окт.попуст
Уплата до 20 рати без камата2.050€-400€2.150€-300€2.350€-100€2.450€/
Во готово1.950€-500€2.050€-400€2.250€-200€2.350€-100€

ПРОГРАМА ЗА ПРЕПОРАКИ | АЛУМНИ СМЕТКА

*Со секоја препорака од наш тековен или поранешен студент добивате дополнителни 50€ попуст.

**На секој наш студент по завршување на академијата му се отвара Алумни сметка со почетно салдо од 50€, со можност за неограничено надополнување и користење. Повеќе тука.

ПОСЛЕДНИ НОВОСТИ

Вренцоска-скала-академија-дизајн

ПРВ АКАДЕМСКИ ЧАС- Училните полни!

ноември 2, 2023

На 16 октомври започна новата учебна година! Првиот aкадемски час го следеа +100 студенти на aкадемиите за дизајн во „Скала“. Професионалниот развој на новата генерација студенти започна со основите на естетиката и теоријата

Прочитај повеќе
изложба-скала-џолев-академии-глас-на-новата-сцена

Најголемата студентска изложба за дизајн!

октомври 26, 2023

На 13 октомври се случи финалната изложба на студентите од aкадемиите за графички дизајн, визуелни уметности, моден дизајн, ентериер и продукт-дизајн, како и Академијата за UX/UI-дизајн при „Скала“ -Школата за

Прочитај повеќе
стипендистите-ве-повикуваат-на-стипендии-скала-џолев

Стипендистите ве повикуваат на последен повик за стипендии!

септември 21, 2023

На првиот отворен повик за стипендии, за учебната 2023/24 год. доделивме 12 стипендии, од коишто 4 целосни и 8 делумни стипендии и тоа: Целосни стипендии:Елена Божиновска, Академија за UX/UI+ дизајн;Стефан

Прочитај повеќе
Скала-Џолев-Академија-Ux Ui-Графички дизајн-Алтиус-Вендор-студенти

Вработени на последниот час – студенти од Академијата за UX/UI дизајн

јули 20, 2023

Студентите од Aкадемијата за UX/UI+дизајн успешно ја градат својата кариера како веб дизајнери, а дел од нив денес се и колеги во Vendor - платформата којашто успешно ги решава главните

Прочитај повеќе
Интервју со Ангела Николовска, Наставен координатор на Скала I Skala School

Сертификатите во креативните индустрии во суштина се неважни!

јули 18, 2023

Интервјуто е преземено од inovativnost.mk, објавено на 18 јули, 2023 год. Под слоганот „Саем на новата генерација“, во „Скала“ се одржа дводневен настан каде што студентите на aкадемиите за дизајн

Прочитај повеќе
скала-џолев-академии-пракса-дизајн

Поврзувањето на нашите студенти со компаниите продолжува!

јули 12, 2023

На 28 и 29 јуни, студентите од академиите за дизајн, јавно се претставија преку своите портфолија пред менаџерите на најзначајните компании од креативните индустрии.  Студентите од академиите за графички, ентериер,

Прочитај повеќе

Ако сакаш да го надоградиш своето знаење, Академијата за UX/UI дизајн е одличен избор. Те очекуваме!