SKALA School - Скала Школа за дизајн

НАШИ СТАТИСТИКИ

Години

11+

Програми

30+

Ментори

50+

Студенти

3500+

ПОСЛЕДНИ НОВОСТИ

Оваа есен, во „Скала“: интернационални награди, 6 изложби и еден куп настани

ноември 21, 2023

Прочитајте за успесите на нашите студенти и ментори, како и случувањата коишто го одбележаа изминатиот период. Вклучивме и дел од многуте активности на нашите ментори и настани од неформален карактер.  Всушност,

Прочитај повеќе
Вренцоска-скала-академија-дизајн

ПРВ АКАДЕМСКИ ЧАС- Училните полни!

ноември 2, 2023

На 16 октомври започна новата учебна година! Првиот aкадемски час го следеа +100 студенти на aкадемиите за дизајн во „Скала“. Професионалниот развој на новата генерација студенти започна со основите на естетиката и теоријата

Прочитај повеќе
изложба-скала-џолев-академии-глас-на-новата-сцена

Најголемата студентска изложба за дизајн!

октомври 26, 2023

На 13 октомври се случи финалната изложба на студентите од aкадемиите за графички дизајн, визуелни уметности, моден дизајн, ентериер и продукт-дизајн, како и Академијата за UX/UI-дизајн при „Скала“ -Школата за

Прочитај повеќе
пракса џолев скала академија за графички дизајн

На пракса во „Скала“ – не ми се веруваше!

октомври 12, 2023

Нашите студенти се активно вклучени во работни активности. Голем број од овогодинешните студенти сè уште посетуваат пракса кај наши долгогодишни соработници, а дел од студентите праксата ја искусуваат во склоп

Прочитај повеќе
скала-џолев-постер-глас-на-новата-сцена-академии-изложба-студентска

„ГЛАС НА НОВАТА СЦЕНА“ – Финална дизајн-изложба

октомври 10, 2023

Во духот на новата генерација креативци, современите правци на дизајнот, прославуваме заедно со нашите студенти. ,,Глас на новата сцена'', затоа што единаесет години ја едуцираме креативната заедница. Со голема радост

Прочитај повеќе
скала џолев академија за моден дизајн моден викенд скопје

Новите таленти беа центар на вниманието со иновативните колекции на Модниот Викенд Скопје

октомври 2, 2023

Скопскиот моден викенд го заврши своето 27-мо издание, оставајќи зад себе ехо од трансформативни дискусии, еклектични дизајни и иновативни одржливи концепти. Тридневниот настан, сместен во неконвенционалeн, и необично адаптиран амбиент  на

Прочитај повеќе

Сѐ уште размислуваш дали Скала е правилниот избор за твојот професионален развој?

АКТУЕЛНИ КУРСЕВИ

ФИЛМ И ФИЛМСКИ АКТЕР

ФИЛМ И ФИЛМСКИ АКТЕР

By: slagjanavujoshevic Date: Авг 02, 2022
 

ЗА СИТЕ КОИ ИМААТ ИНТЕРЕС ЗА ГЛУМА И ЖЕЛБА ДА ЈА ИМААТ СВОЈАТА ПРВА ФИЛМСКА ПРЕМИЕРА!

Програмата е под менторство на македонската театарска, филмска и ТВ актерка со интернационална кариера, Слаѓана Вујошевиќ, во соработка со филмскиот режисер, визуелен уметник и основач на Скала, Дејан Џолев.

 

Учесниците на обуката ќе имаат можност да се запознаат со процес на градење на лик и личност, подготовка на кратко сценарио, актерска импровизација и игра пред камера. Секој од учесниците ќе биде дел од практичен актерски процес во којшто ќе бидат реализирани 10 кратки филмски етиди со професионална филмска екипа. Завршните активности од програмата опфаќаат подготовка на кастинг-CV и кастинг-фотографии.

 

На крајот од обуката, учесниците ќе бидат дел од финална изложба и проекција на филмски етиди на којашто ќе им биде доделен сертификат за успешна реализација на програмата.

ПОЧЕТОК:
29.10.2023
No student enrolled €240.00
6197 Comments off
ТЕХНИКИ НА КРОЕЊЕ И ШИЕЊЕ

ТЕХНИКИ НА КРОЕЊЕ И ШИЕЊЕ

By: katerinatosheva Date: Авг 02, 2022
 

ЗА СИТЕ КОИ НЕКОГАШ ИМАЛЕ ИДЕЈА И ЖЕЛБА ДА СОШИЈАТ НИВНО ПАРЧЕ ОБЛЕКА!

Програмата е под менторство на Катерина Тошева, специјалист за моделирање облека.

 

Учесниците на обуката ќе имаат можност да се запознаат со алатките коишто се користат при процесот на кроење и шиење, техники на моделирање и изработка на основен терк. Во рамките на обуката, учесниците со насоки од страна на менторот ќе изработат најмалку едно парче облека, почнувајќи со здолниште како основа за стекнување на сите потребни вештини.

 

Сите алатки за потребите на програмата се вклучени во цената.

 

На крајот од обуката, учесниците ќе бидат дел од финална изложба (show room) на којашто ќе им биде доделен сертификат за успешна реализација на програмата.

ПОЧЕТОК:
11.11.2023
No student enrolled €215.00
8667 Comments off
ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ

ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ

By: doromarga Date: Авг 02, 2022
 

ЗА СИТЕ ГЕНЕРАЦИИ КОИ САКААТ РЕКРЕАТИВНО ДА СЕ ЗАНИМАВААТ СО ЛИКОВНАТА УМЕТНОСТ!

Програмата е под менторство на ликовните уметници и едукатори Доротеј Нешовски и Маргарита Симовска.

 

Учесниците на обуката ќе имаат можност да се запознаат со основите на ликовната уметност преку цртачки и сликарски техники. Ќе ги совладаат принципите на композиција, конструкција на поставка, визирање, градација, топли и ладни бои, тон и поделба на плановите преку користење на различни цртачки и сликарски техники зависно од желбата на партиципиентот и моменталната наставна содржина (молив, јаглен, туш, пастел, акварел и акрил).

 

Сите материјали за потребите на програмата се вклучени во цената.

 

На крајот од обуката, учесниците ќе бидат дел од финална галериска изложба на којашто ќе им биде доделен сертификат за успешна реализација на програмата.

ПОЧЕТОК:
29.10.2023
No student enrolled €185.00
7122 Comments off
ADOBE PHOTOSHOP: ПОСТПРОДУКЦИЈА И МОНТАЖА НА ФОТОГРАФИЈА

ADOBE PHOTOSHOP: ПОСТПРОДУКЦИЈА И МОНТАЖА НА ФОТОГРАФИЈА

By: antonio Date: Авг 01, 2022
 

ЗА СЕКОЈ ФОТОГРАФ И ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕР КОЈ САКА УСПЕШНО ДА ГО ГРАДИ СВОЕТО ПОРТФОЛИО!

Програмата е под менторство на хиперпродуктивниот портретист и моден фотограф, Антонио Станков, во соработка со Дејан Џолев, визуелен артист и основач на Скала.

 

Учесниците на обуката ќе имаат можност креативно да ги изучат техничките можности за софтверската алатка: ADOBE Photoshop и вредностите на фотографијата од технички, ликовен и драматуршки карактер. Курсот ги опфаќа основите на постпродукција и композиција во комбинација со фотографски принципи и елементи, боја, теорија на боја, светло, котраст, текстура и ретуширање. Преминувајќи кон принципи на монтажа, методологија и развој на монтажна фотографија.

 

Секој од учесниците по завршување на курсот се стекнува со сертификат за постигнатиот труд.

ПОЧЕТОК:
28.10.2023
No student enrolled €185.00
4048 Comments off