Академија за визуелни уметности | SKALA

МЕНТОРИ

11

НЕДЕЛИ

40

ЧАСОВИ

320

+ПРАКСА

120

ПРЕДМЕТИ

СЕМЕСТАР I

ЕСТЕТИКА И ИСТОРИЈА НА УМЕТНОСТ И ДИЗАЈН

МЕНТОР: НЕБОЈША ВИЛИЌ

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

   • УМЕТНОСТ И ВИЗУЕЛНА КУЛТУРА: ОСНОВИ ПОИМИ И ДЕФИНИЦИИ;
   • ИСТОРИЈАТА НА УМЕТНОСТА КАКО НАУЧНА ДИСЦИПЛИНА:
   • МЕТОДОЛОГИИ, ПРИСТАПИ;
   • ФОРМАЛНА И КОНТЕКСТУАЛНА АНАЛИЗА;
   • МОДЕРНА И СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ;
   • ОПШТЕСТВЕНАТА УЛОГА НА УМЕТНОСТА.
   • ПРЕГЛЕД НА ПОЈАВАТА И ОПРЕДЕЛУВАЊЕТО НА ЕСТЕТИЧКИТЕ ИДЕИ;
   • ЕСТЕТИКАТА КАКО САМОСТОЈНА ФИЛОСОФСКА ДИСЦИПЛИНА ВО 19 ВЕК;
   • НОВИТЕ ПРАВЦИ ВО РАЗБИРАЊЕТО НА ЕСТЕТИКАТА ВО 20 ВЕК;
   • СОВРЕМЕНИТЕ РАЗБИРАЊА И ДИСКУРЗИВНОСТА НА ЕСТЕТИКАТА ВО СВЕТСКАТА И МАКЕДОНСКАТА ТВОРЕЧКА ПРАКСА.

ЦРТАЧКИ И СЛИКАРСКИ ТЕХНИКИ

МЕНТОР: ДОРОТЕЈ НЕШОВСКИ

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

 • ЦРТАЧКИ ТЕХНИКИ: МОЛИВ, ЈАГЛЕН, ПАСТЕЛ;
 • СЛИКАРСКИ ТЕХНИКИ: ЛАВИРАН ТУШ, АКВАРЕЛ, АКРИЛ;
 • ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ТЕХНИКИ.

ФОТОГРАФИЈА

МЕНТОР: ДЕЈАН ЏОЛЕВ

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

 • ИСТОРИЈА И ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЈА;
 • ТЕХНИЧКИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА ФОТО-КАМЕРА;
 • ФОТОГРАФСКИ ДИСЦИПЛИНИ;
 • ФОТОГРАФСКИ ЕЛЕМЕНТИ И ПРИНЦИПИ;
 • ФОТОГРАФСКО ОСВЕТЛУВАЊЕ;
 • КОНЦЕПТ И МЕТОДОЛОГИЈА.

ПОСТПРОДУКЦИЈА / ADOBE Photoshop

МЕНТОР: ДЕЈАН ЏОЛЕВ

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

 • ADOBE PHOTOSHOP;
 • ВОВЕД ВО ЕСТЕТИКА;
 • ПОСТПРОДУКЦИЈА НА ФОТОГРАФИЈА;
 • МОНТАЖА НА ФОТОГРАФИЈА;
 • ФОТОГРАФИЈА ВО ДИЗАЈНОТ.

ИЛУСТРАЦИЈА / ADOBE Illustrator

МЕНТОР: ЗОРАН КАРДУЛА

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

  • ADOBE ILLUSTRATOR;
  • ТИПОВИ НА ИЛУСТРАЦИЈА;
  • КАРАКТЕР ИЛУСТРАЦИЈА;
  • КОРПОРАТИВНА ИЛУСТРАЦИЈА – ЛОГО;
  • ПOСТЕР ДИЗАЈН;
  • ДИЗАЈН НА КНИГА.

ТИПОГРАФИЈА / ADOBE InDesign

МЕНТОР: ВЛАТКО РИСТОВ

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

 • КЛАСИФИКАЦИЈА НА ПИСМА;
 • ПРАВИЛА И ПРИНЦИПИ;
 • LAYOUT [УРЕДУВАЊЕ НА ТЕКСТ];
 • ПИКТОГРАМИ;

MOTION GRAPHIC 1 / ADOBE After Effects

МЕНТОР: ПЕТАР ЏОН

НАСТАВНА ПРОГРАМА:
ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА АНИМАЦИЈА И ПРИПРЕМА НА МАТЕРИЈАЛИ;
ТЕХНИЧКИ ОСНОВИ НА ADOBE AFTER EFFECTS (АНИМАЦИЈА, КОМПОЗИТИНГ);
ФИНАЛИЗАЦИЈА НА КРЕАТИВНИОТ КОНЦЕПТ ВО AFTER EFFECTS

СЕМЕСТАР II

ФИЛМСКА И ТВ РЕЖИЈА

МЕНТОР: ДЕЈАН ЏОЛЕВ

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

 • АУДИО-ВИЗУЕЛЕН ПРОЦЕС: ПРЕДПРОДУКЦИЈА, ПРОДУКЦИЈА, ПОСТПРОДУКЦИЈА;
 • КРАТКИ ФИЛМСКИ ФОРМИ.

ВИДЕО МОНТАЖА / ADOBE Premiere

МЕНТОР: САНДРА ЃОРГИЕВА

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

    • OСНОВНИ АЛАТКИ ЗА КОРИСТЕЊЕ ВО ADOBE PREMIERE;
    • ТЕХНИЧКИ И КРЕАТИВНИ ПРОЦЕСИ ПРИ РАБОТА НА ПОВЕЌЕ АУДИО-ВИЗУЕЛНИ ФОРМИ (РЕКЛАМА, МУЗИЧКИ СПОТ, ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ, ИГРАН ФИЛМ);
    • ОСНОВИ НА МОНТАЖА НА СЛИКА И ЗВУК;
    • ПАКУВАЊЕ НА ФИНАЛЕН ПРОДУКТ ЗА ВЕБ, ТВ И КИНО.

MOTION GRAPHIC 2 / ADOBE After Effects

МЕНТОР: ПЕТАР ЏОН

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

  • ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА АНИМАЦИЈА И ПРИПРЕМА НА МАТЕРИЈАЛИ;
  • ТЕХНИЧКИ ОСНОВИ НА ADOBE AFTER EFFECTS (АНИМАЦИЈА, КОМПОЗИТИНГ);
  • ФИНАЛИЗАЦИЈА НА КРЕАТИВНИОТ КОНЦЕПТ ВО AFTER EFFECTS.

ФИЛМСКО И ТВ СЦЕНАРИО

МЕНТОР: НИКОЛА КУЗЕЛОВ

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

 • Технички карактеристики и алатки за пишување сценарио;
 • Приказна и структура на филмско сценарио;
 • Ликови: протагонист и антагонист;

КРЕАТИВНО РАЗМИСЛУВАЊЕ

МЕНТОР: ПЕТАР ПАВЛОВ

НАСТАВ НА ПРОГРАМА: 

 • ДИЗАЈН РАЗМИСЛУВАЊЕ;
 • СТРУКТУРА И ПРОЦЕС НА ДИЗАЈН;
 • РАЗВОЈ НА КРЕАТИВЕН КОНЦЕПТ;
 • ДИЗАЈН ГИМНАСТИКА.

ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОПСТВЕНОСТ

МЕНТОР: КРИСТИНА КРАГУЈЕВСКА

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

  • ПОИМ ЗА ИНДУСТРИСКА СОПСТВЕНОСТ;
  • УСЛОВИ ЗА ЗАШТИТА НА ИНДУСТРИСКИ ДИЗАЈН;
  • УСЛОВИ ЗА ЗАШТИТА НА ПАТЕНТ.
 •  

КАРИЕРА

МЕНТОР: КРСТО ЗЛАТКОВ

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

 • ЛИЧЕН БРЕНДИНГ, ПР И ПРОМОЦИЈА;
 • ПРЕЗЕНТАЦИСКИ ВЕШТИНИ;
 • СТРАТЕГИЈА ЗА ЛИЧЕН РАЗВОЈ;
 • БИЗНИС-МОДЕЛИ;
 • СТАРТ-АП;
 • МАРКЕТИНГ И ПРОДАЖБА.

МЕНТОРИ

Петар Павлов
МУЛТИДИСЦИПЛИНАРЕН ДИЗАЈНЕР
СПЕЦИЈАЛИСТ ЗА РАЗВОЈ НА БРЕНД

Дејан Џолев
ВИЗУЕЛЕН АРТИСТ / ФИЛМСКИ РЕЖИСЕР
УМЕТНИЧКИ КООРДИНАТОР
Скала
Сандра Ѓоргиевска
ФИЛМСКИ И ТВ МОНТАЖЕР


Крсто Златков
ГЕНЕРАЛЕН МЕНАЏЕР
Институт за дизајн и технологии – ИДТ Скопје

Зоран Кардула
ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕР / ИЛУСТРАТОР
УМЕТНИК

Небојша Вилиќ
УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФ.
Факултет за ликовни уметности

Доротеј Нешовски
ЛИКОВЕН УМЕТНИК
ПРОЕКТЕН КООРДИНАТОР
Младински Културен Центар
НИКОЛА КУЗЕЛОВ
СЦЕНАРИСТ
АКТЕР
Петар Џон
MOTION GRAPHIC ДИЗАЈНЕР


Влатко Ристов
АРТ ДИРЕКТОР
New Moment New Ideas Company

Кристина Крагујевска
АДВОКАТ, ПРАВЕН ЕКСПЕРТ
Konrad Partners

НАЈЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА:

КАКО ДА АПЛИЦИРАМ?

 • Брзо и едноставно, преку пополнување на нашата електронска апликација [тука]
 • Или можеш лично да нè посетиш. Остави ни ги твоите податоци и ќе те контактираме за да се договориме за термин [тука]

КОЛКУ ВРЕМЕ ТРАЕ И КАКО СЕ ОДВИВА НАСТАВАТА?

Фондот на часови и физичкото присуство се од особена важност за квалитетот на образованието. 

СЕКОЈ СТУДЕНТ МОЖЕ ДА ИЗБЕРЕ ДАЛИ ПРОГРАМАТА ЌЕ ЈА СЛЕДИ:

 • Со физичко присуство на цела настава (теоретски и практичен дел);
 • На комбиниран начин (теоретскиот дел ќе го следи онлајн, практичниот дел со физичко присуство).

ФОНД НА ЧАСОВИ: 

 • Можеби сте се запрашале зошто нашата Академија за графички дизајн е најскапата на локалниот пазар. Една од причините е токму поради најголемиот фонд на часови од вкупно 360 часа настава и 120 часа пракса. Наставата се одржува 4 пати неделно, со по 3 часа дневно, а трае 10 месеци. 

ДАЛИ Е ПОТРЕБНО ПРЕДЗНАЕЊЕ И ЗА КОГО Е НАМЕНЕТА АКАДЕМИЈАТА?

Никогаш не одбирај професија само според трендовите на пазарот. Вистинската среќа и успех доаѓаат кога ќе се посветиш на онаа професија којашто навистина ја сакаш. Кога ќе одлучиш за тоа, сакаме да знаеш дека ова е вистинската академија за тебе!

 • За лица (без искуство) кои сакаат да се преквалификуваат со цел да започнат кариера како визеулни артисти;
 • За лица (со искуство) кои сакаат да ги усовршат своите знаења во областите на визуелните уметности, фотографија, илустрација, типографија, методологија на креирање; дизајн размислување;
 • За сите оние кои сакаат да се развиваат во креативна заедница со цел почеток на кариера во креативните индустрии. 

ШТО ЌЕ НАУЧАМ НА АКАДЕМИЈАТА?

Академијата за визуелни уметности е 10–месечна темелна програма којашто им овозможува на студентите да се стекнат со практични знаења и вештини преку нетрадиционални и флексибилни едукативни методи на настава во соработка со еминентни универзитетски професори и долгогодишни професионалци од креативните индустрии.

 • ВЕШТИНИ: Академијата ќе ти помогне да ги совладаш од технички и креативен аспект трите основни визуелни принципи: типографија, илустрација и фотографија, според ликовните елементи и принципи, со цел нивно комбинирање, што во суштина и претставува визуелната уметност. 
 • АЛАТКИ: Оваа програма ќе те научи како да размислуваш креативно, преку различен тип на методологии и техники со цел да создаваш креативни визуелни решенија, користејќи ги најпознатите дигитални софтверски алатки како Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign и XD; Adobe After Effects, Adobe Premiere;
 • ПРИМЕНА: Ќе научиш како да создадеш визуелен идентитет (брендинг) за компанија,
 • ќе научиш да дизајнираш амбалажа за најразличен тип на производи, ќе смислуваш сценарија и ќе режираш филмови.
 • За секој дизајнер, задолжителна алатка е фотографија! Ќе ги научиш сите технички карактеристики на фото-камерата, светлосните тела и работата во студио, но и да работиш на фото-монтажи за потребите на графичкиот дизајн;
 • За секој визуелен артист, задолжителна алатка е фотографија! Ќе ги научиш сите технички карактеристики на фото-камерата, светлосните тела и работата во студио, но и да работиш на фото-монтажи за потребите на визуелните проекти;
 • Ќе ги совладаш сите дигитални подготовки и адаптации;
 • Ќе ги развиеш креативните концепти и размислувања;

ЗАКЛУЧОК:Оваа академија, едноставно ќе те подготви да се усовршиш и започнеш кариера како визуелен артист.

КАКО СЕ СЛЕДИ ПРОГРЕСОТ НА СТУДЕНТИТЕ И КОИ СÈ ДРУГИ АКТИВНОСТИ СЕ ВКЛУЧЕНИ ЗА ВРЕМЕ НА СТУДИРАЊЕТО?

 • ОПРЕМА И УСЛОВИ: „Скала“ е единствената Школа којашто им овозможува на студентите постојана достапност до: технолошка лабораторија со таблети за цртање и 3Д–принтери, современо фото и видео студио со техничка опрема за работа,  цртачко и сликарско ателје и материјали за работа, комплетно опремено модно ателје;
 • ИСПИТНИ СЕСИИ: Академијата има развиено свој унифициран систем на вреднување. Проектните задачи се презентираат на испитните сесии коишто се одржуваат на крајот од првиот и крајот од вториот семестар пред менторите од програмата. Севкупниот прогрес и напредок на секој студент се класифицира во една завршна единица.
 • АНАЛИЗА: Дополнително, во рамките на еден семестар се организираат посебни часови за анализа на тековните активности и дополнителни менторски сесии во зависност од тоа како напредува групата и секој студент поединечно.
 • СКАЛА МАГАЗИН: Секој студент има можност за време на студирањето да биде дел од еден голем систем и структура во редакциските тимови и да стекне практично искуство во креативниот сектор на „Скала магазин“ – платформа за дизајн и визуелни уметности [погледни повеќе]
 • РАБОТА СО КЛИЕНТИ: Една од значајните предности на „Скала" е нејзината тесна врска со креативните индустрии. Во текот на студирањето, студентите имаат привилегија да работат на проекти креирани од страна на компании или да аплицираат на конкурси коишто се достапни само во рамките на академијата. За сите овие активности, студентите добиваат парична награда.

ШТО ПО ЗАВРШУВАЊЕ НА АКАДЕМИЈАТА?

 • ПОРТФОЛИО: Секој студент на крајот од академијата изработува портфолио каде што се опфатени највреднуваните дела и креативни решенија од предметите;
 • ПРАКСА + ВРАБОТУВАЊЕ: Секој студент го презентира своето портфолио на завршен настан пред избрани компании од креативните индустрии (маркетинг и адвертајзинг агенции, дизајнстудија, видео и фотопродукции…) со цел поврзување на студентите со индустријата и овозможување на дополнителна пракса и вработување;
 • ДИПЛОМА И УВЕРЕНИЕ: Секој студент добива диплома и уверение во коешто се опфатени сите предмети и финалната оцена согласно претставениот систем на вреднување, но никогаш не заборавај дека твојата потреба е знаење и искуство, сертификатите во креативните индустрии се хартии без практична вредност;
 • ЗАВРШНА ИЗЛОЖБА: Дипломите и уверенијата се доделуваат на завршна изложба каде што секој студент ги изложува своите изработени вежби и практични проекти од Академијата.

КОИ СЕ ОПЦИИТЕ ЗА ПЛАЌАЊЕ?

Твојата желба за студирање е наш приоритет, затоа сме подготвени да ги прилагодиме опциите за плаќање според твоите потреби. Имаме различни алтернативи на располагање за да ти го олесниме финансискиот план:

 • Заштеди: Месеците јуни и јули се дел од нашиот ран уписен рок, оваа понуда е за 400€ пониска во споредба со редовната цена;
 • Попуст за еднократно плаќање: Доколку одлучиш да го платиш целиот износ одеднаш, добиваш дополнителен попуст од 100€;
 • Флексибилни опции за рати: Можеш да го поделиш плаќањето до 20месечни рати, без дополнителни трошоци и камати;

Аплицирај за стипендија: Секоја година доделуваме стипендии за академските програми на кандидати со и без претходно искуство од дејноста за којашто аплицираат. Повикот е отворен, аплицирај веднаш [тука].

Сѐ уште размислуваш дали Академијата за визуелни уметности е правилниот избор за твоите професионални цели?

ВРЕМЕТРАЕЊЕ:
40 активни недели
320 часа [настава]
120 часа [пракса во компанија]

ПОЧЕТОК НА НАСТАВА: 14.10.2024
КРАЈ НА НАСТАВА: јули 2025
ПРАКСА: лето 2025
ИЗЛОЖБА: септември 2025

ОДРЖУВАЊЕ:
4 ДЕНА НЕДЕЛНО

ТЕРМИН: ПОЧЕТОК: 17:00ч.

ТИТУЛА:
ВИЗУЕЛЕН АРТИСТ

МОЖНОСТ ЗА КАРИЕРА:
ФИЛМСКИ РЕЖИСЕР
МОУШН ДИЗАЈНЕР
АНИМАТОР
ФОТОГРАФ
ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕР
АРТ ДИРЕКТОР
ПРЕТПРИЕМАЧ ВО КРЕАТИВНИ ИНДУСТРИИ

ПОВИК ЗА СТИПЕНДИИ:
AПЛИКАЦИЈА ЗА 100%, 50% и 30% СТИПЕНДИРАЊЕ

Секоја година доделуваме стипендии за академските програми на кандидати со и без претходно искуство од дејноста за којашто аплицираат. Повеќе информации за начините на аплицирање и системот на вреднување можете да прочитате во самата апликациска форма.
Повикот е отворен во текот на целата година, а евалуациите на кандидатите и доделувањето на стипендиите се организира во текот на јуни и септември.

ЦЕНА: 2.450 € | 320 ЧАСА | + 120 ЧАСА ПРАКСА

ЦЕНИ СО ПОПУСТ ЗА РАНИ УПИСИдо 15 мајпопустдо 15 јунипопустдо 15 сеп.попустдо 15 окт.попуст
Уплата до 20 рати без камата2.050€-400€2.150€-300€2.350€-100€2.450€/
Во готово1.950€-500€2.050€-400€2.250€-200€2.350€-100€

ПРОГРАМА ЗА ПРЕПОРАКИ | АЛУМНИ СМЕТКА

*Со секоја препорака од наш тековен или поранешен студент добивате дополнителни 50€ попуст.

**На секој наш студент по завршување на академијата му се отвара Алумни сметка со почетно салдо од 50€, со можност за неограничено надополнување и користење. Повеќе тука.

ПОСЛЕДНИ НОВОСТИ

изложба-скала-џолев-академии-глас-на-новата-сцена

Најголемата студентска изложба за дизајн!

октомври 26, 2023

На 13 октомври се случи финалната изложба на студентите од aкадемиите за графички дизајн, визуелни уметности, моден дизајн, ентериер и продукт-дизајн, како и Академијата за UX/UI-дизајн при „Скала“ -Школата за

Прочитај повеќе
стипендистите-ве-повикуваат-на-стипендии-скала-џолев

Стипендистите ве повикуваат на последен повик за стипендии!

септември 21, 2023

На првиот отворен повик за стипендии, за учебната 2023/24 год. доделивме 12 стипендии, од коишто 4 целосни и 8 делумни стипендии и тоа: Целосни стипендии:Елена Божиновска, Академија за UX/UI+ дизајн;Стефан

Прочитај повеќе
поткаст-студент-вс-ментор-гоце-кралевски-андреј-арсенков-скала-џолев

Поткаст: Студент VS. Ментор [Е03] // Андреј Арсенков VS. Гоце Кралевски [Визуелни уметности]

септември 8, 2023

Студентите испрашуваат - менторите одговараат! „Студент VS ментор“ е нашата нова видео-рубрика, каде што студентите на SKALA School [поранешно „Џолев и уметностите“] имаат можност да поразговараат еден на еден со

Прочитај повеќе
Интервју со Ангела Николовска, Наставен координатор на Скала I Skala School

Сертификатите во креативните индустрии во суштина се неважни!

јули 18, 2023

Интервјуто е преземено од inovativnost.mk, објавено на 18 јули, 2023 год. Под слоганот „Саем на новата генерација“, во „Скала“ се одржа дводневен настан каде што студентите на aкадемиите за дизајн

Прочитај повеќе
скала-џолев-академии-пракса-дизајн

Поврзувањето на нашите студенти со компаниите продолжува!

јули 12, 2023

На 28 и 29 јуни, студентите од академиите за дизајн, јавно се претставија преку своите портфолија пред менаџерите на најзначајните компании од креативните индустрии.  Студентите од академиите за графички, ентериер,

Прочитај повеќе
Division ни „собра“ единаесет студенти од „Скала“ I Skala School

Division ни „собра“ единаесет студенти од „Скала“!

април 27, 2023

Цела генерација студенти од Скала-Школата за дизајн од Академијата за UX/UI+дизајн успешно ја почнаа својата работна позиција во дигиталната маркетинг агенција Division. Но, неколку од нив ни раскажаа за нивните искуства додека

Прочитај повеќе

Ако сакаш да го надоградиш своето знаење, Академијата за визуелни уметности е одличен избор. Те очекуваме!