Академија за ентериер и продукт дизајн | SKALA

МЕНТОРИ

9

АКТИВНИ СЕДМИЦИ

40

ЧАСОВИ

320

+ПРАКСА

120

ПРЕДМЕТИ

СЕМЕСТАР I

ТЕХНОЛОГИИ И МАТЕРИЈАЛИ

МЕНТОР: ИЛИЈА ПАУНКОВ

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

 • ПОИМ И ТИПОВИ МАТЕРИЈАЛИ И НИВНА УПОТРЕБА
 • ТИПОВИ НА ФИНИШИ
 • ТИПОВИ НА ОБРАБОТКИ
 • НАЧИНИ НА ПРОИЗВОДСТВО И НИВНА УПОТРЕБА

2Д СКИЦИРАЊЕ / SketchUp

МЕНТОР: АПОСТОЛ ТНОКОВСКИ

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

 • ТЕХНИЧКИ ОСНОВИ НА СОФТВЕР ЗА 2Д СКИЦИРАЊЕ;
 • РАЗВОЈ НА КРЕАТИВЕН КОНЦЕПТ;
 • 2Д РЕНДЕРИНГ НА ПРОДУКТ;
 • ЛИКОВНИ ЕЛЕМЕНТИ И ПРИНЦИПИ;
 • ТЕОРИЈА НА БОЈА;
 • СТРУКТУРА И ПРОЦЕС НА ДИЗАЈН;
 • РАЧНО МОДЕЛИРАЊЕ;
 • ДИЗАЈН РАЗМИСЛУВАЊЕ.

3Д МОДЕЛИРАЊЕ / Autodesk 3ds Max

МЕНТОР: ИЛИЈА ПАУНКОВ

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

 • ТЕХНИЧКО ЦРТАЊЕ;
 • ТЕХНИЧКИ ОСНОВИ НА СОФТВЕР ЗА 3Д МОДЕЛИРАЊЕ;
 • ОСНОВИ НА МОДЕЛИРАЊЕ;
 • РАЗВОЈ НА КРЕАТИВЕН КОНЦЕПТ;
 • 3Д РЕНДЕРИНГ НА ПРОДУКТ.

ПРОТОТИП ДИЗАЈН СТУДИО ЗА МЕБЕЛ И ЕНТЕРИЕР

МЕНТОРИ: КАТЕРИНА ТРПКОВСКА

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

 • ЗАПОЗНАВАЊЕ СО ПРОЦЕС НА ПРОИЗВОДСТВО
 • ДИЗАЈНИРАЊЕ НА КОНЦЕПТ ДИЗАЈН
 • ИЗРАБОТКА НА ПРОТОТИП

ТЕХНИЧКО ЦРТАЊЕ

МЕНТОР: ИЛИЈА ПАУНКОВ

НАСТАВНА ПРОГРАМА:

  ЛИКОВНИ ЕЛЕМЕНТИ И ПРИНЦИПИ

  МЕНТОР: ДЕЈАН ЏОЛЕВ

  НАСТАВНА ПРОГРАМА:

  • ПРИНЦИПИ НА КОМПОЗИЦИЈА
  • ТЕОРИЈА НА БОЈА

  ЕСТЕТИЧКИ ДИСКУРСИ

  МЕНТОР: НЕБОЈША ВИЛИЌ
  НАСТАВНА ПРОГРАМА:

  • ПРЕГЛЕД НА ПОЈАВАТА И ОПРЕДЕЛУВАЊЕТО НА ЕСТЕТИЧКИТЕ ИДЕИ;
  • ЕСТЕТИКАТА КАКО САМОСТОЈНА ФИЛОСОФСКА ДИСЦИПЛИНА ВО 19 ВЕК;
  • НОВИТЕ ПРАВЦИ ВО РАЗБИРАЊЕТО НА ЕСТЕТИКАТА ВО 20 ВЕК;
  • СОВРЕМЕНИТЕ РАЗБИРАЊА И ДИСКУРЗИВНОСТА НА ЕСТЕТИКАТА ВО СВЕТСКАТА И МАКЕДОНСКАТА ТВОРЕЧКА ПРАКСА.

  СЕМЕСТАР II

  ДИЗАЈН ПРОЦЕС

  МЕНТОР: АПОСТОЛ ТНОКОВСКИ

  НАСТАВНА ПРОГРАМА:

  • ДИЗАЈН РАЗМИСЛУВАЊЕ;
  • СТРУКТУРА И ПРОЦЕС НА ДИЗАЈН;
  • РАЗВОЈ НА КРЕАТИВЕН КОНЦЕПТ;
  • 3Д РЕНДЕРИНГ НА ПРОДУКТ;
  • ИЗРАБОТКА НА ПРОТОТИП ИЛИ ФИНАЛЕН ПРОДУКТ.

  ДИЗАЈН НА ЕНТЕРИЕР

  МЕНТОР: ИЛИЈА ПАУНКОВ

  НАСТАВНА ПРОГРАМА:

  • СТАНДАРДИ И АНАЛИЗИ НА ПРОСТОР;
  • УПОТРЕБА НА МЕБЕЛ И ФУНКЦИОНАЛНОСТ;
  • ДЕКОРАЦИИ, БОИ, ТЕКСТУРИ;
  • ОСВЕТЛУВАЊЕ.

  ДИГИТАЛНО РЕНДЕРИРАЊЕ / Rino - Rhinoceros 3D

  МЕНТОР: ИЛИЈА ПАУНКОВ

  НАСТАВНА ПРОГРАМА:

  • КОМПОЗИЦИЈА И ПОСТАВУВАЊЕЊ НА КАМЕРИ
  • ОСВЕТЛУВАЊЕ
  • МАТЕРИЈАЛИЗАЦИЈА
  • ОПТИМИЗАЦИЈА НА РЕНДЕРИ
  • СЕТИРАЊЕ НА РЕНДЕРИ

  3Д ПЕЧАТЕЊЕ

  МЕНТОР: ЈЕЛЕНА ЏОКИЌ

  НАСТАВНА ПРОГРАМА:

  • ЗАПОЗНАВАЊЕ СО ТЕХНОЛОГИИ НА АДИТИВНО ПРОИЗВОДСТВО ( 3Д ПЕЧАТЕЊЕ )
  • ДИЗАЈН НА АДИТИВНО ПРОИЗВОДСТВО
  • ИЗРАБОТКА НА САМОСТОЈНИ ДЕЛА

  КАРИЕРА И ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОПСТВЕНОСТ

  МЕНТОРИ: КРСТО ЗЛАТКОВ + КРИСТИНА КРАГУЈЕВСКА
  НАСТАВНА ПРОГРАМА:

  • ЛИЧЕН БРЕНДИНГ, ПР И ПРОМОЦИЈА;
  • ПРЕЗЕНТАЦИСКИ ВЕШТИНИ;
  • СТРАТЕГИЈА ЗА ЛИЧЕН РАЗВОЈ;
  • БИЗНИС-МОДЕЛИ;
  • ПОИМ ЗА ИНДУСТРИСКА СОПСТВЕНОСТ;
  • УСЛОВИ ЗА ЗАШТИТА НА ИНДУСТРИСКИ ДИЗАЈН;
  • УСЛОВИ ЗА ЗАШТИТА НА ПАТЕНТ.

  ИСТОРИЈА НА ДИЗАЈН

  МЕНТОР: НИКОЛА УЗУНОВСКИ

  НАСТАВНА ПРОГРАМА:

  • ИСТОРИСКИ ПРЕГЛЕД И АНАЛИЗА НА РАЗВОЈОТ НА РАЗЛИЧНИТЕ СТИЛОВИ И ТЕХНИКИ ВО ЗАВИСНОСТ ОД ИСТОРИСКИТЕ, ОПШТЕСТВЕНИТЕ И КУЛТУРОЛОШКИ
   КОНТЕКСТИ.
  • ПРИМЕРИ ОД СЛИКАРСТВОТО, СКУЛПТУРАТА, АРХИТЕКТУРАТА И ДИЗАЈНОТ;
  • РАЗЛИКА ПОМЕЃУ ЗАНАЕТЧУСТВО И ДИЗАЈН;
  • СОВРЕМЕНИ ТЕНДЕНЦИИ.

  ОБРАБОТКА НА ФОТОГРАФИЈА / ADOBE Photoshop

  МЕНТОР: ДЕЈАН ЏОЛЕВ

  НАСТАВНА ПРОГРАМА:

  • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЈА;
  • СТУДИСКО ОСВЕТЛУВАЊЕ ЗА ПОТРЕБИТЕ НА ДИГИТАЛНО РЕНДЕРИРАЊЕ
   КОНТЕКСТИ.
  • КОРЕКЦИЈА НА ФОТО-РЕНДЕР ВО ADOBE Photoshop;

  МЕНТОРИ

  Апостол Тноковски
  ИНДУСТРИСКИ ДИЗАЈНЕР


  Никола Узуновски
  ДИЗАЈНЕР И УМЕТНИК


  Кристина Крагујевска
  АДВОКАТ, ПРАВЕН ЕКСПЕРТ
  Konrad Partners

  Илија Паунков
  АРХИТЕКТ, ДИЗАЈНЕР НА ЕНТ.
  BH Architects

  Дејан Џолев
  ВИЗУЕЛЕН АРТИСТ / ФИЛМСКИ РЕЖИСЕР
  УМЕТНИЧКИ КООРДИНАТОР
  Скала
  Крсто Златков
  ГЕНЕРАЛЕН МЕНАЏЕР
  Институт за дизајн и технологии – ИДТ Скопје

  Катерина Трпковa
  КРЕАТИВЕН ДИРЕКТОР ВО КОМПАНИЈА РИНОКА


  Небојша Вилиќ
  УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФ.
  Факултет за ликовни уметности

  ЈЕЛЕНА ЏОКИЌ
  УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФ.
  Машински факултет

  НАСТАВА

  ОПРЕМА И УСЛОВИ: Единствена Школа за дизајн и уметност која им овозможува на студентите: современо фото и видео студио, технолошка лабараторија со таблети за цртање и 3Д принтери, цртачко и сликарско атеље и материјали за работа, комплетно опремено модно атеље и студио за прототип продукт дизајн;

   

  МЕНТОРИ И НАСТАВА: Нетрадиционални и флексибилни едукативни методи на настава во соработка со еминентни универзитетски професори и професионалци од дејностите;

   

  ИЗЛОЖБА И ПОРТФОЛИО: Реализација на портфолио и финален производ со негово јавно претставување на крајот од академската програмата, пред главни менаџери на најзначајните македонски компании (адвертајзин и маркетинг агенции, дизајн студија, фото и видео продукции), како и преку галериска изложба (традиционално во 5 хали) со цел лично претставување и започнување на кариера;

   

  ПРАКСА И ВРАБОТУВАЊЕ: Задолжително (обезбедено) едно месечно практиканство со можност за вработување! +90% од нашите студенти се вработија во најголемите адвертајзинг и маркетинг агенции, дизајн студија, фото и видео продукции, модни конфекции, дизајн погони, медиуми, или основаа сопствени компании.

   

  СЕКОЈ СТУДЕНТ МОЖЕ ДА ИЗБЕРЕ ДАЛИ ПРОГРАМАТА ЌЕ ЈА СЛЕДИ:
  1. Со физичко присуство на цела настава (теоретски и практичен дел);
  2. На комбиниран начин (теоретскиот дел ќе го следи онлајн, практичниот дел со физичко присуство).

  ВРЕМЕТРАЕЊЕ:
  40 активни недели
  320 часа [настава]
  120 часа [пракса во компанија]

  ПОЧЕТОК НА НАСТАВА: 13.10.2023
  КРАЈ НА НАСТАВА: 12.07.2024
  ПРАКСА: лето 2024
  ИЗЛОЖБА: септември 2024

  ОДРЖУВАЊЕ:
  4 ДЕНА НЕДЕЛНО

  ТЕРМИН: ПОЧЕТОК: 17:00ч.

  ТИТУЛА:
  ДИЗАЈНЕР НА МЕБЕЛ И ЕНТЕРИЕР

  МОЖНОСТ ЗА КАРИЕРА:
  ПРОДУКТ ДИЗАЈНЕР
  ИНДУСТРИСКИ ДИЗАЈНЕР
  ДИЗАЈНЕР НА МЕБЕЛ
  3Д МОДЕЛАР
  АРТ ДИРЕКТОР
  ПРЕТПРИЕМАЧ ВО КРЕАТИВНИ ИНДУСТРИИ.

  ПОВИК ЗА СТИПЕНДИИ:
  AПЛИКАЦИЈА ЗА 100%, 50% и 30% СТИПЕНДИРАЊЕ

  Секоја година доделуваме стипендии за академските програми на кандидати со и без претходно искуство од дејноста за којашто аплицираат. Повеќе информации за начините на аплицирање и системот на вреднување можете да прочитате во самата апликациска форма.
  Повикот е отворен во текот на целата година, а евалуациите на кандидатите и доделувањето на стипендиите се организира во текот на јуни и септември.

  ЦЕНА: 2.450 € | 320 ЧАСА | + 120 ЧАСА ПРАКСА

  ЦЕНИ СО ПОПУСТ ЗА РАНИ УПИСИдо 15 мајпопустдо 15 јунипопустдо 15 сеп.попустдо 15 окт.попуст
  Уплата до 20 рати без камата2.050€-400€2.250€-200€2.350€-100€2.450€/
  Во готово1.950€-500€2.150€-300€2.250€-200€2.250€-200€

  ПРОГРАМА ЗА ПРЕПОРАКИ | АЛУМНИ СМЕТКА

  *Со секоја препорака од наш тековен или поранешен студент добивате дополнителни 50€ попуст.

  **На секој наш студент по завршување на академијата му се отвара Алумни сметка со почетно салдо од 50€, со можност за неограничено надополнување и користење. Повеќе тука.

  ПОСЛЕДНИ НОВОСТИ

  Прогласени најдобрите студенти на 6-те академии за дизајн | SKALA - Џолев и уметностите

  Импресии од „Decennium“ ✧

  октомври 25, 2022

  „Decennium“ [латински: ДЕЦЕНИЈА]- затоа што десет години го полниме креативниот простор и го развиваме образованието. На 14 октомври се случи финалната изложба на студентите од Академиите за графички дизајн, визуелни

  Прочитај повеќе
  вработувањеакадемии за дизајн скала џолев и уметностите

  Нашите „Скала“ студенти се вработија!

  септември 20, 2022

  Преку 60 студенти од Скала-Школата за дизајн, уметност и технологија, летово ја имаа можноста откако ги завршија циклусот студии, да влезат во работна примена на своите знаења во различни компании.

  Прочитај повеќе
  стипендистите повикуваат скала магазин

  СТИПЕНДИСТИТЕ ВЕ ПОВИКУВААТ НА ПОВИК ЗА СТИПЕНДИИ : )

  септември 16, 2022

  Скала Школата за дизајн, уметност и технологија на првиот отворен повик за стипендии, додели 2 целосни и 7 делумни стипендии за уписи на Академиите за графички дизајн, визуелни уметности, ентериер

  Прочитај повеќе