Азбука на Визуелни Уметности со Дејан Џолев

797 Comments off Професори

Официјалното и единственото писмо на поими на Дејан Џолев. Ментор по фотографија, постпродукција и мултимедија на академијата за визуелни уметности.  


А • Артои 🙂

Б • Берлин [имам самостојна изложба на 11ти септември] Баумгартен [таткото на естетиката] Бергман [мојот филмски татко] 

В • Визуелни уметности [уписите се во тек] 🙂

Г • Горан [Стефановски] беше Професор на:

Д • Дејан Дуковски

Ѓ • Ѓерманија

Е • Елен [така ќе го крстам син ми]

Ж • [не бев на овој час]

З • …зборуваше Заратустра [Библија за секој човек]

S • Ѕуница [знаме] 

И • Исо [не служи за осветлување на фотографијата!]

Ј • Јоргос [Лантимос] еден од највозбудливите современи режисери.

К • Кандински “За духовното во уметноста” [Библија за секој визуелен уметник]

Л • Лабаво [само]

Љ • Љубовта [нема граници, но има катанци]

М • Моделијани, Магрит, Мондриан…

Н • Нури [Билге Џејлан] современ Чехов.

Њ • е да бе чкљ!

О • “Отров” [мојот прв игран филм, во предпродукциски активности]

П • Процес, Прогрес…

Р • Развој, Радост!

С • Стефан Сидовски – Сидо 🖤 

Т • Тарантино [од Велес]

Ќ • Ќејфови

У • Урбан Хабитс Кру [како мал цртавме графити по скопски ѕидови]

Ф • Филмаџијата Федерико Фелини

Х • Хелмут [Њутн] 

Ц • Цена [во имбокс]

Ч • Човекулец [на Александар Прокопиев]

Џ • Џолев и Уметностите

Ш • Школа за дизајн и уметност