Новите таленти беа центар на вниманието на Модниот Викенд Скопје
скала џолев академија за моден дизајн моден викенд скопје

Новите таленти беа центар на вниманието со иновативните колекции на Модниот Викенд Скопје

Скопскиот моден викенд го заврши своето 27-мо издание, оставајќи зад себе ехо од трансформативни дискусии, еклектични дизајни и иновативни одржливи концепти.

Тридневниот настан, сместен во неконвенционалeн, и необично адаптиран амбиент  на комплексот Урбан Гарден – Голден Арт, беше епицентар на иновативна мода и на значаен дијалог, позиционирајќи го Скопје како потврден претходник во промовирањето на свесната мода во регионот.

Скала е единствената Школа којашто традиционлано седма година по ред, се претставува со студентите од Академијата за моден дизајн. 


► Медиумите за Скала напишаа: 

Новите таленти беа центар на вниманието со иновативните колекции на студентите по моден дизајн од школата СКАЛА (поранешно „Џолев и уметности“), со поддршка на Фондацијата Божиновски. Овие свежи лица на модната сцена го покажаа своето разбирање за одржливата мода, испорачувајќи дизајни кои предизвикуваат размислување и кои ја балансираат естетиката со одговорноста.
Fashion Weekend Skopje од година на година ја негува и зајакнува соработката со Скала, изложувајќи го талентот на студенти од Академијата за моден дизајн. 

Оваа година учество заземаа: Тиана Јовиќ, Михаела Штерјова, Орце Наумовски, Симона Николовска, Слоботка Трендова, Снежана Ефкоска, Велика Лешева и Маја Матлијоска, под менторство и експертиза на Александар Ношпал и Никола Булески, ќе ги претстават нивните визионерски колекции во концептуална ревија. 
Нивните извонредни креации се потрвда дека модата и дизајнот во Македонија ги чека блескава иднина!

Тиана Јовиќ // колекција: “Supernova”
Михаела Штерјова // колекција: “STREETS”
Орце Наумовски // колекција: “CXXXXXBER”
Симона Николовска // колекција: “Successful move”
Слоботка Трендова // колекција: “Leggero- Light”
Снежана Ефкоска // колекција: “Pure Dream”
Велика Лешева // колекција: “DIVERSO”
Маја Матлијоска: // колекција: “IMPACT” and “CALDERON”Покрај учеството на новата генерација студенти, учество зазема и нашата алумни студентка Мирјата Јосифовска, позната по своите одржливи капи изработени од етички, рециклирани и природни материјали, како и менторот по терорија и историја на дизајн Никола Узуновски, кој беше дел од јавната дебата на тема „Улогата на заедницата во свесниот дизајн“.